Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Σχέδιο «Καλλικράτης»


Το σχέδιο «Καλλικράτης» αποτελεί ακόμα μια πλευρά της συνολικής επίθεσης που δέχονται τελευταία οι εργαζόμενοι από Κυβέρνηση – Ε.Ε. και την «αντιπολίτευση» της Ν.Δ. και του ΛΑ.Ο.Σ.

Το σχέδιο συνδέεται με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το δημοσιονομικό πρόβλημα, την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της μείωσης του δημόσιου τομέα. 

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΚΕΔΚΕ ανέφερε χαρακτηριστικά «το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι ταυτόχρονα μια δομική αλλαγή, απαραίτητη για τη δημοσιονομική ανάταξη της χώρας. Και αν πριν την κρίση ήταν σκόπιμη και αναγκαία, στις σημερινές συνθήκες, είναι αναγκαίος όρος για την έξοδο της χώρας μας από την αφόρητη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί, με εγκληματικές πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια…Γι’ αυτό το λόγο, ήταν απόφασή μας, η νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, που έχουμε καταθέσει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

-Το σχέδιο «Καλλικράτης», στο όνομα της «αποκέντρωσης» θωρακίζει την τοπική αυτοδιοίκηση απέναντι στις λαϊκές διεκδικήσεις και δικαιώματα. Διαμορφώνει ένα πολιτικό σύστημα στο τοπικό επίπεδο κάθε άλλο παρά αποκεντρωτικό, διαμορφώνοντας γεωγραφικές και διοικητικές ενότητες με ισχυρή συγκέντρωση της εξουσίας σε λίγους αιρετούς.

-Ολοκληρώνει την μετατροπή της Τ.Α. σε μακρύ χέρι του κράτους ενώ ταυτόχρονα  δημιουργεί τις προϋποθέσεις εισβολής της αγοράς στην καρδιά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι δημόσιες και δωρεάν (υγεία, πρόνοια, προστασία της οικογένειας κτλ). Παράλληλα δημιουργεί νέους όρους επιχειρηματικοποίησης με τη δημιουργία Περιφερειακών και Δημοτικών επιχειρήσεων με τη μορφή Α.Ε. και συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου.

-Ευθυγραμμίζει το μοντέλο της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης με τις απαιτήσεις της Ε.Ε. Οι αιρετές περιφέρειες ειδικά αποκτούν άμεση πρόσβαση στην κοινοτική χρηματοδότηση η οποία θα αποτελέσει σοβαρότατο μοχλό παραπέρα επιχειρηματικοποίησης, ειδικά των δήμων.

-Διευρύνεται η σφαίρα της ανταποδοτικότητας. Οι εργαζόμενοι θα χρειαστεί να πληρώνουν για όλο και περισσότερες υπηρεσίες. Οι δήμοι αποκτούν ένα πολύ μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων με την χρηματοδότησή τους ωστόσο να μειώνεται στα πλαίσια εξάλλου και της δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβάλλει το Π.Σ.Α.

-Ανοίγει το δρόμο για ένα νέο γύρο φοροεπιδρομής, αυτή τη φορά στο τοπικό επίπεδο. Ωθεί στην αύξηση των δημοτικών τελών και στην επιβολή νέων φόρων, την ίδια στιγμή που ψηφίζεται το κεντρικό φορολογικό νομοσχέδιο, δρομολογώντας μια άνευ προηγουμένου αφαίμαξη του εργατικού εισοδήματος.

-Δρομολογεί μεγάλες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο τομέα ενώ αποτελεί το προανάκρουσμα δεκάδων χιλιάδων απολύσεων. Ο «Καλλικράτης» ανοίγει το δρόμο για τις αντιδραστικές αλλαγές που θα προωθήσει το Δ.Ν.Τ. με την προσφυγή της κυβέρνησης στο μηχανισμό «στήριξης» Ε.Ε.- Δ.Ν.Τ. 



Τα κινήματα πόλης, οι επιτροπές και πρωτοβουλίες κατοίκων θα πρέπει να εναντιωθούν συνολικά στο αντιδραστικό σχέδιο Καλλικράτης, δεν θα πρέπει να αφήσουν να μονοπωληθεί η συζήτηση από τους τοπικούς παράγοντες (δημάρχους, νομάρχες, βουλευτές) και θα πρέπει να αναδείξουν μια άλλη λογική που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και στην πόλη μας, την αυτοδιοίκηση των πολιτών από τα κάτω μέσα από πραγματικά δημοκρατικές διαδικασίες. Επιβάλλεται ο συντονισμός αυτών των κινήσεων για μια μαχητική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στους δρόμους της πόλης