Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ Κλείνει η Μονάδα Νεογνών Από: Ελένη Φουντουλάκη Δημοσιεύθηκε στις: 01-03-2011 στα Χανιώτικα Νέα

Κλείνει σήμερα η Μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων. Μια μονάδα που δημιουργήθηκε έπειτα από πολύχρονες, επίπονες και επίμονες προσπάθειες των Χανιωτών, εγκαινιάστηκε πανηγυρικά πριν δυόμισι χρόνια αλλά αφέθηκε στη μοίρα της, με τα νεογνά που χρήζουν νοσηλείας να βρίσκονται ξανά
στο έλεος της… απόστασης μέχρι το Ηράκλειο ή και συχνά έως την Αθήνα!
Η έλλειψη προσωπικού αλλά και πολιτικής βούλησης οδηγεί σε αναστολή της λειτουργίας της Μονάδας στην οποία τις τελευταίες οχτώ μέρες εφημέρευε μόνο μία νεογνολόγος: Η ίδια η διευθύντρια της Μονάδας, Ελένη Απαζίδου. Και τούτο διότι οι υπόλοιπες δύο νεογνολόγοι δεν άντεξαν το εξαντλητικό ωράριο και παραιτήθηκαν. Τα νεογνά που ήταν μέχρι πρότινος στη Μονάδα, τώρα έχουν πάρει εξιτήριο...
Σύμφωνα με πληροφορίες όσα γεννιούνται στις ιδιωτικές κλινικές θα μεταφέρονται απευθείας από ιδιώτες νεογνολόγους. Οσα γεννιούνται στο Νοσοκομείο, όμως; Θα μεταφέρονται από παιδιάτρους, αναισθησιολόγους του Νοσοκομειου ή θα συνεισφέρουν οι ιδιώτες νεογνολόγοι;
Το κλείσιμο της Μονάδας επιβεβαίωσε χθες το βράδυ, μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων, Χαράλαμπος Δουλγεράκης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά:
"'Οδηγούμαστε σε αναστολή της Μονάδας διότι όλες οι επιμελήτριες που υπηρετούσαν επέμεναν στην παραίτησή τους για λόγους προσωπικούς. Η νεοπροσληφθείσα επιμελήτρια που είχε ορκιστεί πριν λίγο καιρό πήρε αναρρωτική άδεια επειδή βρίσκεται σε εγκυμοσύνη και η διευθύντρια της Μονάδας ζήτησε, επίσης, άδεια άνευ αποδοχών για λόγους υγείας'.
Σύμφωνα με τον κ. Δουλγεράκη το κλείσιμο της Μονάδας κρίνεται αναγκαίο 'για κάποιο διάστημα μέχρι να δούμε πώς θα προχωρήσουν οι επαναπροκηρύξεις των δύο θέσεων που δεν έχουν καλυφθεί και δύο θέσεις που «άδειασαν» από τις παραιτήσεις των δύo επιμελητριών. δηλαδή τέσσερις θέσεις στο σύνολο. Ουσιαστικά, αρχίζουμε πάλι από την αρχή'.
Από την πλευρά της η προϊσταμένη της Μονάδας Νεογνών, Ελένη Απαζίδου, αναφερόμενη στο χρονικό της ΜΕΝΝ από την αρχή της λειτουργίας στις 15/9/2008 μέχρι την αναστολή της τόνισε: 'Ξεκινήσαμε 3 νεογνολόγοι: Εγώ, η κα Ξυνή και η κα Σπανουδάκη. Πήραμε και 2 επικουρικούς παιδιάτρους όμως οδηγούμαστε σε αναστολή, αφού αυτή τη στιγμή είμαι η μοναδική νεογνολόγος της Μονάδας με μια ειδικευόμενη της Παιδιατρικής. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει άλλο έτσι η ΜΕΝΝ'.
Η κα Απαζίδου υπογράμμισε ότι 'πριν από λίγες μέρες έφυγε μια νεογνολόγος, η οποία ήταν εξαιρετική επιστήμονας διότι το πρόγραμμα των εφημεριών ήταν εξουθενωτικό, επιπλέον αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας και αναγκάστηκε να παραιτηθεί χωρίς καν να έχει νέα δυνατότητα εργασίας και αυτήν τη στιγμή είναι άνεργη. Πριν έναν μήνα έφυγε άλλη μια συνάδελφος που ενώ αρχικά είχε αποφασίσει να παραμείνει ακόμη ένα χρόνο στην ΜΕΝΝ, παραιτήθηκε.
Από τον Ιούνιο είχαμε μείνει μόνο αυτές οι τρεις γιατροί και άλλοτε είχαμε βοήθεια από μια ειδικευόμενη της Παιδιατρικής, άλλοτε από κανέναν. Υπήρξαν χρονικές περίοδοι που οι Μονάδες στο Ηράκλειο ήταν γεμάτες και ήμασταν αναγκασμένες να δουλεύουμε πολλές ώρες και μέρες με έξτρα εφημερίες'.

Οι ευθύνες
Σε ερώτηση για το πού πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες η διευθύντρια της Μονάδας Νεογνών, απάντησε ότι 'αρχικά υπήρξαν κάποιες νεοσύστατες θέσεις, οι οποίες δόθηκαν επιπλέον στη Μονάδα για να μπορέσει να λειτουργήσει κάποτε και ως Εντατικής Νοσηλείας και όχι μόνο ως Ενδιάμεσης. Προκηρύχθηκαν τέσσερις θέσεις ειδικότητας Παιδιατρικής, οι οποίες ήταν για τη Μονάδα Νεογνών. Αυτές οι θέσεις ήρθαν από το Υπουργείο Υγείας ως ειδικότητες Παιδιατρικής. Στη συνέχεια ενώ έπρεπε να ληφθεί εδώ (σ.σ.: στο Νοσοκομείο) κάποια απόφαση για το πού θα καταχωρηθούν αυτές οι θέσεις Παιδιατρικής και συγκεκριμένα στα Νεογνά που υπήρχαν οι μεγάλες ανάγκες, με τη δικαιολογία ότι υπήρχαν επείγουσες ανάγκες και δεν είχε συσταθεί ακόμη Διοικητικό Συμβούλιο, προκηρύχτηκαν όπως ήρθαν. Δηλαδή ως επιμελητών Παιδιατρικής, χωρίς να διευκρινιστεί ότι αναφέρονται στη ΜΕΝΝ'.
Ποιοι πήραν την απόφαση για την καταδίκη της ΜΕΝΝ;
Οπως ανέφερε η κα Απαζίδου οι θέσεις Παιδιατρικής αντί να διευκρινιστεί ότι προορίζονταν για τη ΜΕΝΝ, προκηρύχτηκαν για την Παιδιατρική επειδή 'δεν είχε συγκληθεί ακόμη Δ.Σ του Νοσοκομείου και την απόφαση την πήραν κάποιοι που είτε αγνοούσαν την κατάσταση της ΜΕΝΝ ή θέλανε να την αγνοούν. Εγώ έλειπα εκείνη την πρώτη εβδομάδα του Ιούνη του 2010 και όταν επέστρεψα βρήκα να έχουν δημοσιευθεί ήδη οι προκηρύξεις στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως'.
Σε ερώτηση για το ποια ήταν τα θεσμικά όργανα του Νοσοκομείου εκείνη την περίοδο η κα Απαζίδου απάντησε: 'Η Ιατρική Υπηρεσία με πρόεδρο τον κ. Αρχοντάκη και το Επιστημονικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Καλλιβρετάκη'.
Και συνέχισε: 'Οι θέσεις αυτές διεκδικήθηκαν από συναδέλφους παιδιάτρους, με επτά άτομα που είχαν βάλει υποψηφιότητα. Οι τέσσερις κατέληξαν να παραιτηθούν... Οταν είδα ότι οι ενδιαφερόμενοι παιδίατροι διεκδικούσαν να πάνε στην Παιδιατρική με κάθε νόμιμο τρόπο, παραιτήθηκα, διότι κατάλαβα ότι ουσιαστικά τελείωσε η Μονάδα Νεογνών. Εκανα ένσταση, συζήτησα με τους ιθύνοντες όπως με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Αρχοντάκη και τους εξήγησαν πώς έχει η κατάσταση. Μου υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν επαναπροκήρυξη των θέσεων στην οποία θα αναφέρεται ότι είναι για τη ΜΕΝΝ. Περίμενα περίπου έναν μήνα και τελικά πάρθηκε μια απόφαση του Δ.Σ., την οποία προσωπικά δεν έχω δει. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή η μία θέση θα πάει στην Παιδιατρική και οι άλλες τρεις θα πάνε στη ΜΕΝΝ. Ομως αυτό είχε γίνει αφού είχε λήξει και η προθεσμία που οι παιδίατροι είχαν υποβάλει τα χαρτιά τους'.
'Από την 1η Ιουνίου -συμπλήρωσε- που βγήκε η προκήρυξη φτάσαμε στον Δεκαπενταύγουστο και δεν είχαν καν οριστεί εισηγητές για να προχωρήσουν αυτά τα χαρτιά. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο ήρθαν οι εισηγητές και στις αρχές του Σεπτέμβρη φύγανε επιτέλους για να πάνε οι αιτήσεις στους εισηγητές και να προχωρήσουν οι κρίσεις. Αυτό κατέληξε να γίνει στις 17 Δεκεμβρίου, που είχαν μείνει δύο υποψήφιοι παιδίατροι: ο κ. Καραβιτάκης και η κα Πετροχείλου. Αυτή η προκήρυξη βρίσκεται από τις 4 Ιανουαρίου στο Υπουργείο Υγείας και ως νεοσύστατη θέση εφόσον δοθεί εντολή να προχωρήσει θα πρέπει να περάσει από το Υπουργείο Οικονομικών για να βρει κονδύλι και μετά να έρθει ο διορισμός στα Χανιά. Και από όσο γνωρίζω οι συνάδελφοι αυτοί έχουν κάθε νομικό δικαίωμα να διεκδικήσουν να πάνε στην Παιδιατρική Κλινική και όχι στη ΜΕΝΝ'.
Καταλήγοντας η κα Απαζίδου τόνισε ότι 'τώρα το ζητούμενο είναι αν το Νοσοκομείο θα ορίσει χρονοδιάγραμμα και τακτική με στόχο να λειτουργήσει η ΜΕΝΝ σωστά αυτή τη φορά'.