Παρασκευή, 8 Απριλίου 2011

ΑΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΔΕΔΙΣΑ

Συνδικαλιστικό και νομικό αγώνα, ενάντια στη μείωση των μισθών τους, θα ξεκινήσουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΔΙΣΑ, όπως αποφάσισαν ομόφωνα στη χθεσινή τους Γενική Συνέλευση.
Οι εργαζόμενοι είναι ιδιαίτερα θορυβημένοι από τη μείωση των μισθών τους, που, όπως επεσήμαναν, 'θα είναι καταστροφική για μας'.
Οπως ενημέρωσε τους συναδέλφους του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΔΙΣΑ, κ. Κώστας Μαλλιαράκης, 'η απόφαση της μείωσης των μισθών κατά 10% σημαίνει 100 - 150 ευρώ λιγότερα. Ενα τεράστιο ποσό, ειδικά για τους υπαλλήλους του εργοστασίου στο Ακρωτήρι, που επιβαρύνονται και με τα έξοδα κίνησης. Ο μέσος μισθός στη ΔΕΔΙΣΑ είναι 1.000 - 1.100 ευρώ με υπερωρίες, με κυριακάτικη εργασία κ.ά.'.
Οπως υποστήριξε ο κ. Μαλλιαράκης 'σύμφωνα με τους δικούς μας δικηγόρους, τους νομικούς συμβούλους της Εταιρείας Ανάπτυξης, αλλά και της ΔΕΔΙΣΑ, εμείς δεν είμαστε δημόσιο, αλλά Ανώνυμη Εταιρεία των ΟΤΑ και επομένως δεν ισχύει για μας η μείωση μισθών που έγινε στο δημόσιο. Θεωρούμε αδιανόητο να έρχονται και να κόβουν τους μισθούς τους δικούς μας, όταν δεν υπαγόμαστε σε αυτόν τον νόμο'. Ερωτηθείς για την αλλαγή της προγραμματικής σύμβασης, που ψήφισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος των εργαζομένων είπε ότι 'η έκπτωση των 300.000 ευρώ προέρχεται από τη μείωση των δικών μας μισθών. Παρόλο που και η Διοίκηση λέει ότι δεν ισχύει για μας ο νόμος περί μείωσης των μισθών, προχώρησε στη μείωσή τους για λόγους ανταγωνιστικότητας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό το πράγμα. Στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας θα μπορούσαμε να δεχτούμε να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα, να γίνει καλύτερος εξορθολογισμός των δαπανών και όπου δεν έφτανε αυτό σίγουρα εμείς ως εργαζόμενοι δεν θα αφήναμε την Επιχείρηση εκτεθειμένη. Ομως σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε να γίνει μείωση μόνο -και το τονίζω- μόνο στους μισθούς μας'.
Από τη μεριά του ο γραμματέας του Συλλόγου, κ. Κώστας Τζομπανάκης, διατύπωσε μια σειρά από ερωτήματα: 'Μας κάνουν μείωση των μισθών μας, για ποιον λόγο; Επειδή είμαστε πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι; Με 900 ευρώ που είναι ο βασικός μισθός και για να πάμε στα 1.100 ευρώ πρέπει να δουλέψουμε βράδια και αργίες, που είμαστε μέσα στα σκουπίδια, που έχουμε τόσα ατυχήματα και δεν το λέει κανείς, που ότι όλοι πάνω από 40 ετών έχουν αναπνευστικά προβλήματα ούτε αυτό δεν το λέει κανείς; Το ότι θα φύγουμε και θα είμαστε άρρωστοι δεν ενδιαφέρει κανέναν; Θα μας βάλουν να δουλέψουμε με 600 ευρώ; Πού φτάσαμε;', είπε μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται πως το Δ.Σ. Χανίων άλλαξε την προγραμματική σύμβαση του Δήμου Χανίων με τη ΔΕΔΙΣΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2011 . Η νέα θα είναι μειωμένη κατά 300.000 ευρώ που θα περικόπτονται όχι από εξορθολογισμό δαπανών αλλά από τους μισθούς των εργαζομένων....Τη νέα προγραμματική σύμβαση ψήφισε χωρίς καμία αντίδραση φυσικά η πλειοψηφία (ανάμεσα τους βέβαια οι Λιονάκης πρώην πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου μέχρι σήμερα και Κεμεσίδης πρώην αντιπρόεδρο για χρόνια του Εργατικού Κέντρου για να μην έχουμε αυταπάτες για τους...."συνδικαλιστές" του ΠΑΣΟΚ....επίσης την ψήφισε και η παράταξη του Βάμβουκα